Τρίτη 17 Απριλίου 2012

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΑ ΜΑΣ! ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ SPITZER.


Αυτή η εκθαμβωτική εικόνα στο υπέρυθρο από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA, δείχνει εκατοντάδες χιλιάδες αστέρια που συνωστίζονται στο στροβιλίζονται πυρήνα του σπειροειδούς γαλαξία μας. Σε ορατού φωτός εικόνες, την περιοχή αυτή δεν μπορούμε να την δούμε καθόλου γιατί η σκόνη που βρίσκεται μεταξύ της Γης και του γαλαξιακού κέντρου μπλοκάρει την εικόνα μας.
Σε αυτήν την ψευδή εικόνα-χρώμα, παλιά και ψυχρά αστέρια είναι μπλε,ενώ τα ογκώδη αστέρια εμφανίζονται σε μια κοκκινωπή απόχρωση. Τα φωτεινά και σκοτεινά  νηματώδη σύννεφα μπορεί να φιλοξενούν αστρικά βρεφοκομεία. Ο επίπεδος δίσκος του Γαλαξία μας είναι εμφανής ως κύρια οριζόντια ζώνη των νεφών. Το πιο φωτεινό λευκό σημείο στο κέντρο είναι το κέντρο του γαλαξία, σηματοδοτεί  μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα.
Η περιοχή που απεικονίζεται εδώ είναι τεράστια, με οριζόντια έκταση των 890 έτη φωτός και μια κάθετη  των 640 ετών φωτός. Η Γη βρίσκεται 26.000 έτη φωτός μακριά, σε ένα από τους σπειροειδείς βραχίονες του Γαλαξία μας. Τα περισσότερα από τα αντικείμενα που εμφανίζονται σε αυτή την εικόνα βρίσκονται στο γαλαξιακό κέντρο.
Η θέση του ηλιακού μας συστήματος σε σχέση με το κέντρο του Γαλαξία μας.
ΠΗΓΗ:http://www.spitzer.caltech.edu/images/1540-ssc2006-02a-A-Cauldron-of-Stars-at-the-Galaxy-s-Center

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου