Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΣΕΙΡΙΟΣ

    Ο Σείριος, είναι το λαμπρότερο αστέρι στον νυχτερινό ουρανό σε φαινομενικό μέγεθος,ενώ βρίσκεται στον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός.
   Το όνομά του προέρχεται από το ελληνικό "σείριος" που σημαίνει "φωτεινός". Είναι ένα από τα κοντινότερα αστέρια, καθώς απεχει περίπου 9 ετη φωτος απο την Γή.
    Ο Σείριος είναι ορατός από σχεδόν από όλη την Γη τους χειμερινούς μήνες (κυρίως απο το Βόρειο ημισφαίριο). Μαζί με τον Προκύονα και τον Μπετελγκέζ σχηματίζουν ένα φωτινό τρίγωνο που έχει την ανεπίσημη ονομασία  «Χειμερινό τρίγωνο».
     Το 1844 ο Γερμανός μαθηματικός και αστρονόμος Μπέσελ πρότεινε πως ο Σείριος αποτελεί στην πραγματικότητα ένα «διπλό αστέρα». Όντως, το 1862 ενας συνάδελφος του, ο Άλβαν Κλαρκ ανακάλυψε ένα δεύτερο αστέρα, ο οποίος αναφέρεται ως Σείριος B. Ο Σείριος Α, όμως είναι εκείνος ο αστέρας που είναι ορατός απο τον πλανήτη μας. Τα δύο αστέρια βρίσκονται σε τροχιά μεταξύ τους, με περίοδο περίπου 50 έτη.(Παρόλα αυτά η μυθολογία αναφέρει τον Σείριο ως τριπλό αστέρα).
Ο Σείριος Β ήταν ο πρώτος λευκός νάνος που ανακαλύφθηκε, το 1915. Το γεγονός αυτό σήμαινε παράληλα πως ο αστέρας αυτός ήταν μεγαλύτερης μάζας από το Σείριο Α, καθώς εξελίχθηκε νωρίτερα πέρα από την κύρια ακολουθία.
Η διάμετρος του Σείριου μετρήθηκε για πρώτη φορά το 1956 από τον Rob Hanbury σε 3,36 ηλιακές ακτίνες.
πηγή:wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου