Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

ΑΝΤΑΡΗΣ- ΟΕΡΥΘΡΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΣΚΟΡΠΙΟΥ!

ΤΑΝΤΑΡΗΣο όνομα του προέρχεται από τη Σύνταξιν («Αλμαγέστη») του Πτολεμαίου και γενικώς ετυμολογείται από τις λέξεις «αντί» και «Άρης», δηλαδή «αντικαταστάτης του Άρη» ή «αντίζηλος του Άρη», μία αναφορά στο παρόμοιο χρώμα και φαινόμενο μέγεθος των δύο ουράνιων σωμάτων. Από αυτή την αιτία εξάλλου οι αστρολόγοι θεωρούσαν τον Σκορπιό τον «οίκο» αυτού του πλανήτη και τον θεό του πολέμου τον «φρουρό» του.
Στον ουρανό του Αυγούστου γύρω στις 9:00μ.μ μπορείτε να διακρίνετε τον Αντάρη στον ουρανό.Γυρίζοντας το κεφάλι σας στην αντίθετη κατεύθυνση από τον Πολικό Αστέρα, κοιτάζετε κατευθείαν προς τον Νότο . Ακριβώς επάνω από τον ορίζοντα θα τραβήξει την προσοχή σας ένα πολύ φωτεινό ουράνιο σώμα με έντονο πορτοκαλί χρώμα: είναι ο πλανήτης Αρης. Είναι εύκολο να τον ξεχωρίσει κανείς ανάμεσα στα αστέρια, επειδή, όπως όλοι οι πλανήτες, δεν τρεμοσβήνει όπως αυτά.
Ακριβώς στα δεξιά του υπάρχει ένα αστέρι με παρόμοιο χρώμα αλλά λιγότερο λαμπρό: είναι ο Αντάρης, η καρδιά του αστερισμού του Σκορπιού. Οι αρχαίοι Ελληνες του έδωσαν αυτό το όνομα επειδή, ακριβώς λόγω του χρώματός του, πολλές φορές τον περνούσαν για τον πλανήτη Αρη (Αντάρης = Αντι-Αρης). Τα αστέρια αριστερά από τον Αρη ανήκουν στον αστερισμό του Τοξότη και αυτά δεξιά από τον Αντάρη στον αστερισμό του Ζυγού.
Στον ουρανό του Απριλίου ,  ο  αστερισμός του Σκορπιού εμφανίζεται μετά τα μεσάνυχτα. Το πιο λαμπρό του άστρο, ο Αντάρης σημαδεύει την καρδιά του Σκορπιού. Ένας τυπικός υπέρ-γίγαντας, ο Αντάρης είναι ένα ψυχρό σχετικά άστρο (6000 βαθμούς Φαρενάιτ)  και κολοσσιαίο σε μέγεθος, τόσο, που αν το τοποθετούσαμε στην θέση του ήλιου μας, οι τροχιές του Ερμή, της Αφροδίτης, της Γης και του Αρη θα βρίσκονταν μέσα στο άστρο. Εχει μάζα 15,5 φορές την μάζα του ήλιου και η πραγματική του λαμπρότητα είναι 100.000 φορές μεγαλύτερη απο αυτή του ήλιου!
Απέχει από τη Γή περίπου 600 έτη φωτός, και το ερυθρωπό  του φως που φτάνει σήμερα στα μάτια μας ή στα τηλεσκόπιά μας, ξεκίνησε το μακρινό του ταξίδι όταν η Κωνσταντινούπολη ήταν ακόμη πρωτεύουσα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας!!


 ΠΗΓΕΣ: Wikipedia,"ΒΗΜΑ", Η αυτοβιογραφία του φωτός:Γραμματικάκης,
http://astro.pblogs.gr/2010/02/o-oyranos-kai-oi-planhtes-apo-29-3-ews-4-4-2010.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου