Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

ΜΠΕΝΤΕΛΓΚΕΖ: ΤΟ ΛΑΜΠΡΟΤΕΡΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΩΡΙΩΝΑ

Το λαμπρό άστρο Μπεντελγκέζ ανήκει στον αστερισμό του Ωρίωνα, στον ανατολικό βραχίονα του κυνηγού. Είναι ερυθρός υπεργίγαντας με διάμετρο 700 περίπου φορές τη διάμετρο του ήλιου, μάζα 20 φορες μεγαλύτερη από αυτή του ήλιου και είναι 12.000 φορές πιο φωτεινός, ενώ βρίσκεται ότι έχει μόνο 10-4 φορές την πυκνότητα του αέρα. Αν τον τοποθετούσαμε στο ηλιακό μας σύστημα θα "καταβρόχθιζε" τον Ερμή, την Αφροδίτη την Γή και τον Άρη και θα έφτανε στις γειτονιές του Δία!
Ο Μπετελγκέζ διακρίνεται από τη Γη, παρά την τεράστια απόσταση που µας χωρίζει (γύρω στα 600 έτη φωτός), λόγω της θέσης του στον Ωρίωνα αλλά και από το βαθύ κόκκινο χρώμα του. Τον είχε παρατηρήσει και ο Πτολεµαίος χαρακτηρίζοντάς τον ως υπόκιρρο από τοχρώµα του. Δηλαδή ξανθό, χρυσοειδές.
Ανήκει στην πρώτη δεκάδα των πιων λαµπρών άστρων στον ουρανό.Και πολύ νεώτερο από τη Γη. Η ηλικία του υπολογίζεται σε 10-12 εκατοµµύρια χρόνια, δηλαδή δεν είχε γεννηθεί όταν στη Γη µεσουρανούσαν οι δεινόσαυροι, 150-65 εκατοµµύρια χρόνια πριν από σήµερα. Αν και τόσο νέος, ο ερυθρός υπεργίγαντας Μπετελγκέζ έχει εξελιχθεί πολύ γρήγορα εξαιτίαςτης µάζας του . Ο αστέρας βρίσκεται στο τέλος της ζωής του και πάλλεται ακανόνιστα, μεταβάλλοντας το φαινόμενο μέγεθος του από 0 έως 1,5 και είναι υποψήφιος να γίνει σουπερνόβα. Πάντως εµείς θα µάθουµε ότι πραγµατοποιήθηκε η έκρηξη αιώνες µετά, όταν δηλαδή φτάσει εδώ το φως µεταφέροντας τις πληροφορίες από την έκρηξη.
Η έκρηξη του τεράστιου αστέρα με την ονομασία Μπετελγκέζ (Betelgeuse) θα μετατρέψει κυριολεκτικά τη νύχτα σε μέρα. Παρόλο που ο αστέρας αυτόςβρίσκεται 640 έτη φωτός μακριά από εμάς, η φωτεινή ενέργεια που θα αποδεσμευτεί από την έκρηξη θα είναι τόσο μεγάλη που θα είναι σαν να έχουμε δύο ήλιους επί μερικές εβδομάδες.

Από: Βλαχοκυριάκου Γεωργία..
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου