Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Α του Κενταύρου- Το κοντινότερό μας αστέρι!

Άλφα Κενταύρου 

   Είναι ο μεγαλύτερος αστέρας στον αστερισμό του Κενταύρου, στο νότιο ημισφαίριο και είναι διπλός αστέρας που αναφέρεται επίσης ως: άλφα Κενταύρου Α και Β. Στο γυμνό μάτι εμφανίζεται ως απλός αστέρας και αποτελεί το τρίτο λαμπρότερο άστρο στον νυχτερινό ουρανό, ενώ είναι το κοντινότερο  αστρικό σύστημα στον Ήλιο, σε απόσταση 4,35 ετών φωτός (41 τρισ. χλμ). Θα φθάναμε εκεί σε 115.000 χρόνια κινούμενοι με ταχύτητα 11.2 Km/s δηλαδή 40.320 Km/h που είναι η Ταχύτητα Διαφυγής από το Βαρυτικό Πεδίο της Γης)…Είναι ένας αμυδρός Κόκκινος Νάνος
   Οι δύο κύριοι αστέρες του αστρικού σύστηματος εμφανίζονται ως ενιαίο άστρο με γυμνό μάτι, διακρίνονται όμως ως δύο ξεχωριστά αστρικά σώματα μόνο με παρατήρηση μέσω τηλεσκοπίου. Οι αστέρες αυτοί, βρίσκονται σε στενή τροχία μεταξύ τους. Ακόμα εκτός από τους αστέρες αυτούς, εμφανίζεται σε σχετικά απομακρισμένη απόσταση και ένας τρίτος, ο λεγόμενος «Εγγύτατος Κενταύρου», ο όποιος λόγω του μικρού μεγέθους του δεν είναι εμφανής με γυμνό μάτι.  
   Τέλος, αν μπορούσαμε να κατασκευάσουμε ένα διαστημόπλοιο που θα ταξίδευε με το 1% της ταχύτητας του φωτός (300.000 χλμ./δευτερόλεπτο) θα χρειαζόταν 435 χρόνια για να φθάσει στον α-Κενταύρου.

1 σχόλιο: