Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΑΛΝΤΕΜΠΑΡΑΝ- ΕΝΑΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ!


Αλντεμπαράν.

  'Ετσι ονόμαζαν οι Άραβες τον αστέρα α του αστερισμού του Ταύρου, ενώ η αρχαία ονομασία αυτού από τους Έλληνες ήταν "νότιος οφθαλμός του Ταύρου". Το αραβικό όνομα Αλντεμπαράν που είναι και σήμερα σε χρήση σημαίνει "αυτός που ακολουθεί". Προφανώς οι Άραβες τον ονόμασαν έτσι επειδή ακολουθεί τις Πλειάδες (κοινώς Πούλια) που αποτελεί ομάδα αστέρων του ίδιου αστερισμού του Ταύρου.
  Ο Αλντεμπαράν είναι λαμπρός αστέρας πρώτου μεγέθους, κατά σειρά λαμπρότητας είναι ο 14ος αστέρας του ουρανού και βρίσκεται αν προεκταθεί η γραμμή των τριών λαμπρών αστέρων της ζώνης του Ωρίωνα προς Βορρά. Το χρώμα του Αντεμπαράν είναι κόκκινο ή ακριβέστερα πορτοκαλοκίτρινο.
  Η απόστασή του από η Γη, είναι γύρω στα 65,1 έτη φωτός από το δικό μας ηλιακό σύστημα. Έχει διάμετρο μεγαλύτερη απο αυτή του Ηλίου. Η θερμοκρασία της επιφάνειάς του βρέθηκε με διάφορες μεθόδους ότι φθάνει τους 3.500 βαθμούς Κελσίου αλλά όχι άνω των 3.830. Ενώ είναι και ο πρώτος αστέρας στον οποίο διαπιστώθηκε ιδία κίνηση, ότι δηλαδή δεν μένει ακίνητος στο διάστημα αλλά ότι μετατοπίζεται. Το σημαντικό αυτό γεγονός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου