Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

      Ο ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΟΠΗΣ
Η Κασσιόπη ανήκει στους 88 επίσημους αστέρες σύμφωνα  με τη Δ.Α.Ε .Βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο και μπορεί να διακριθεί εύκολα στον ουρανό αφού τα πέντε φωτεινά άστρα που αποτελείται σχηματίζουν ένα W ή ένα Μ . Οι σημαντικότεροι φωτεινοί αστέρες της είναι ο αστέρας α Κασσιόπης γνωστός με το όνομα Σεντίρ που είναι ο φωτεινότερος και με φαινόμενο μέγεθος 2,23 . Στη συνέχεια ακολουθεί ο β με το όνομα Καφ και ο γ,ο Tsih  με φαινόμενο μέγεθος 2,47 και φασματικό τύπο κυανού υπογίγαντα.
Στην Κασσιόπη παρατηρούνται και πολλά νεφελώματα με σημαντικότερο "το νεφέλωμα της Φυσαλίδας" NGC 7635 που περιβάλλουν τον αστέρα σε απόσταση 2.300 έτη φωτός απο τη Γη.
Επίσης,στον αστερισμό εμφανίζονται ισχυρές ραδιοπηγές που είναι υπολείμματα υπερκαινοφανών. Η πρώτη ραδιοπηγή εμφανίζεται σε απόσταση δέκα ετών φωτός απο τη Γη, πράγμα που αποδεικνύει οτι είναι μικρής ηλικίας.Επιπλέον στο κέντρο της ανακαλύφθηκε αστέρας νετρονίων.Τελος, η δεύτερη ραδιοπηγή έχει ταυτισθεί με τη θέση του υπερκαινοφανούς του 1572 και απέχει περίπου 8-16 χιλιάδες έτη φωτός απο εμάς.

πηγή προέλευσης: wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου