Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Αφροδίτη


Αφροδίτη

See full size image     Ο πλανήτης της Αφροδίτης είναι ο δεύτερος σε απόσταση, από τον Ήλιο, πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος. Όταν την παρατηρούμε με γυμνό μάτι είναι το πιο λαμπρό άστρο του ουρανού μετά τον Ήλιο και την Σελήνη. Εμείς την βλέπουμε σαν λαμπρό νυχτερινό άστρο (Αποσπερίτης) μόνο για ένα χρονικό διάστημα, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο τη βλέπουμε στην ανατολή ως πρωινό άστρο (Αυγερινός), προτού ανατείλει ο Ήλιος. 
       Ακόμα όμως και στην αρχαιότητα η Αφροδίτη ήταν γνωστή, καθώς είναι εύκολα ορατή στον ουρανό. Την ονόμαζαν Εωσφόρο ("αυτός που φέρνει φως") όταν εμφανίζονταν το πρωί και Έσπερο το βράδυ. Είναι ένας από τους τέσσερις εσωτερικούς, γαιώδεις πλανήτες. Απέχει περίπου 108 εκατ. Χιλιόμετρα από τον Ήλιο. Η τροχιά της περιφοράς της γύρω από τον Ήλιο είναι σχεδόν κυκλική, σε αντίθεση με άλλους των οποίων οι τροχιές είναι είναι ελλειπτικές. Έχει μάζα το 81,5 % της γης, περίπου , ενώ λόγω της ομοιότητας σε μάζα και μέγεθος, χαρακτηρίζεται μερικές φορές και αδελφός πλανήτης ή δίδυμος πλανήτης της Γης. Ωστόσο, οι συνθήκες στην επιφάνεια της διαφέρουν σημαντικά από αυτές της Γης, λόγω της εξαιρετικά πυκνής ατμόσφαιράς της.                                                               
       Η επιφάνειά της έχει πάρα πολλους, ηφαιστειακούς κρατήρες, όρη και πεδιάδες λάβας, χωρις αυτό να σημαίνει ότι η Αφροδίτη είναι σήμερα γεωλογικά ενεργή. Η δραστηριότητα των ηφαιστείων της έχει τερματιστεί εδώ και 500 εκατομμύρια χρόνια. Επίσης δεν υπάρχει ούτε τεκτονική δραστηριότητα.   
       Ο χρόνος περιστροφής γύρω από τον άξονά της (η ημέρα της δηλαδη) διαρκεί 243 γήινες ημέρες. Αυτό την κατατασει στην  πιο αργή περιστροφή μεταξύ των 8 μεγάλων πλανητών του Ηλιακού Συστήματος. Λόγω της «ανάποδης» περιστροφής της, το μήκος της ηλιακής ημέρας είναι σημαντικά μικρότερο. Το ένα ημισφαίριο είναι στο απόλυτο σκοτάδι επί 58 μέρες, ενώ το άλλο δέχεται όλη την ηλιακή ακτινοβολία επί άλλες 58. Οι ανεμοι σε συνδυασμο με την μεγάλη πυκνότητα της ατμόσφαιρας και το έντονο φαινόμενο του θερμοκηπίου ισοκατανέμουν τη θερμοκρασία και έτσι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα δυο ημισφαίρια.Η Αφροδίτη δεν έχει φυσικούς δορυφόρους, ούτε δακτύλιους.
       Τελος η Αφροδίτη είναι ο πιο εύκολα προσεγγίσιμος πλανήτης του ηλιακού συστήματος για αποστολές από τη Γη· ένα ταξίδι έως αυτήν απαιτεί, με τη σημερινή τεχνολογία, μολις τέσσερις μήνες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου