Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Ο Ντένεμπ : η ουρά του Κύκνου

 Ντένεμπ (που σημαίνει ¨ουρά¨) ,ονομασία του αστέρα α΄ του αστερισμού του Κύκνου...Μία απο τις ισχυρότερες κοσμικές πηγές ραδιοκυμάτων που έχουν γίνει γνωστές.Το λαμπρό άστρο του Κύκνου είναι ένας κυανόλευκος υπεργίγαντας που βρίσκεται 3.000 έτη φωτός μακριά από τη γή .Είναι πάνω απο 50.000 φορές λαμπρότερος απο τον ήλιο μας .
 Έυκολα ορατός το καλοκαιρινά βράδυα μέχρι και τον Νοέμβριο σηματοδοτεί την ουρά του αστερισμού. Είναι ο 19ος σε φωτεινότητα  - σαν 160.000 ήλιους - πράγμα που το κάνει να είναι πραγματικά το φωτεινότερο αστέρι του είδους του, (δηλαδή σε θερμοκρασία ή σε φασματική κατηγορία ), σε ολόκληρο το Γαλαξία.Το απόλυτο μάγεθος του Ντένεμπ είναι περίπου -8,5. Πρέπει να έχει διάμετρο 200 εως 300 φορές μεγαλύτερη της ηλιακής.Η επιφανειακή του θερμοκρασία είναι 8400C.
 Είναι ελαφρώς μεταβλητός αστέρας ,και μάλιστα έδωσε το όνομα του σε μια ολόκληρη κατηγορία, τους λεγόμενους μεταβλητούς άλφα Κύκνου, που είναι παλλόμενοι μεταβλητοί αστέρες. Η επιφάνεια του συνταράσεται απο μεγάλα κύματα-ανεμοκατεβάσματα, που προκαλούν τις ελαφρές μεταβολές, τόσο της λαμπρότητας του όσο και του φασματικού τύπο του.
 Ο Ντένεμπ έχει σταματήσει να καίει υδρογόνο στον πυρήνα του και η μοίρα του είναι - αφού έχει 25 ηλιακές μάζες - να εκραγεί εντός δύο εκατομμυριων ετών...


Γ.Βλαχοκυριάκου


Πηγες :
Πάπυρους Λάρους Μπριτάνικα
Παρατήρηση των άστρων: Robin Kerrod

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου